Wat is de ideale drink temperatuur?
De meeste van onze bieren komen bij 8-9 °C optimaal tot hun recht. Kouder kan ook maar dan zal de smaakbalans wat minder zoet en meer bitter zijn.
Tip: Als een bier dus iets bitterig overkomt en je daar niet van houdt dan kun je het glas in je handen iets opwarmen. De balans verschuift dan richting naar de zoetige kant.
Mag het gistdepot uitgeschonken worden?
De meeste van onze bieren zullen in meer of mindere mate een gistdepot op de bodem kunnen hebben. Bij de weizen bieren, zoals onze Hermelijn en Mordicus, hoort dit mee uitgeschonken te worden.
Bij overige bieren mag het naar voorkeur mee uitgeschonken worden. Als je de gist mee uitschenkt zal het net een andere smaak aan het bier geven.
Jullie bieren zijn soms best troebel, hoe komt dat?
Veel van onze bieren zien er soms best wel ‘ambachtelijk’ uit: vaak troebel tot zeer troebel.
Van nature zijn componenten zoals gist en troebele eiwitten in oplossing aanwezig. Grotere brouwerijen ‘filteren’ dat eruit voordat de bieren afgevuld worden maar wij hebben die apparatuur niet.
Niet filteren heeft overigens ook een voordeel! De componenten die uit het bier gefilterd worden zijn stiekem ook best smaakvol en door niet te filteren hebben onze bieren dus extra veel smaak!
Met mooie troebele bieren zetten we ons ook af tegenover de kraakheldere bieren van de grotere brouwers die nu af en toe weer troebele bieren aan het maken zijn! Wil je meer weten over hoe we als consument regelmatig voor de gek gehouden worden kijk dan eens dit leuke en leerzame item van Keuringsdienst van Waarde over ‘ongefilterd pils‘.
Doen jullie aan bier-food paring?
We hebben een selectie van verschillende lokale gerechten zoals bitterballen van een lokale slager, lokale oesterzwam (vegan) bitterballen, kaas (van de melk van de koeien die we onze moutresten voeren, boerderij en kaasmakerij binnen een straal van 6km vd brouwerij) uit die kaasmakerij hebben we ook een verrukkelijke kaas waar ons bockbier in verwerkt is, we hebben bierbostelbrood van een lokale bakker en droge worst van een lokale slager.
Zoals je leest zijn we op een andere manier bezig met bier en food pairing. Lokaal en circulair. Dat kan tijdens openingstijden prima ervaren worden door bijvoorbeeld een proefplankje met 4 van onze bieren van de tap te bestellen en uit de keuken onze snacks naar keuze. Op vrijdag- en zaterdagavond kan het ook nog gecombineerd worden met onze (lokale, huisgemaakte, onvolprezen) kroeghap!
Zijn jullie bieren biologisch?
Onze bieren hebben geen biologisch keurmerk. De extra kosten en administratieve organisatie kunnen we niet verantwoorden.
Als brouwerij hechten we wel veel waarde aan aspecten zoals een biodiversiteit, eerlijke en lokale afkomst en daar doen we graag extra moeite voor. Dit heeft tot nu toe al tot een heel aantal leuke samenwerkingen met diverse lokale ondernemers geleid. Zo zij we mede oprichter van vereniging Streekwaar waarin zo’n 30 lokale voedselproducenten samenwerken en zich committeren aan een tiental duurzame eisen.
Hoe lokaal zijn jullie?
Onze basismout is afkomstig van lokale akkers van een handvol lokale boeren waaronder De Wageningse Korenschoof, GraanGeluk en Ekoboerderij de Lingehof. Deze pilsmout vormt de basis voor ieder bier. Speciaalmouten zijn lastiger lokaal te verkrijgen en als het lokaal niet mogelijk is betrekken we bij andere mouterijen. We zijn bezig een lokaal hop van Allee Hop in Bennekom en als het lukt om goede hop te kweken dan zullen we die gebruiken voor onze bieren.
De distributie van onze bieren is voornamelijk in de regio: Bennekom, Renkum, Rhenen en natuurlijk Wageningen zelf. In onze brewpub gebruiken we zoveel mogelijk lokale ingrediënten van lokale bakkers, groenteboeren, kaasmakers en slagerijen. Neem ook een kijkje bij onze pagina over duurzaamheid die een opsomming geeft van een aantal van onze duurzame initiatieven.
Verkopen jullie ook kleine flesjes?
Veel van onze bieren worden standaard afgevuld in grotere flessen van 75cl . Sommige exclusievere bieren zijn in kleinere flessen verkrijgbaar.
Verkopen jullie ook brouw ingrediënten?
Ja, we verkopen ook ingrediënten voor het brouwproces, bijvoorbeeld mout of hop. Ook hebben we altijd verbruiksartikelen zoals schone lege flessen en doppen op voorraad. En als je geen brouwgist hebt dan hebben we vast nog wel iets leuks staan!
Wat is jullie naam nou?
In 2013 zijn we begonnen als Brouwerij Wageningen. In 2017 verhuisden we naar het centrum van Wageningen en realiseerden wij onszelf dat we eigenlijk de meest Wageningse brouwerij zijn: al onze bieren worden in Wageningen gebrouwen en we gebruiken in onze brouwerij en brewpub zoveel mogelijk Wageningse ingrediënten. Ook zijn we regelmatig op lokale marktjes te vinden met onze biertap of mobiele brouwinstallatie. Al met al zijn we dus eigenlijk dé brouwerij in Wageningen en dus vanaf april 2017: Stadsbrouwerij Wageningen.
Daarnaast zijn we natuurlijk ook een brewpub met de naam Café Rad van Wageningen!
Kan ik jullie bier ook buiten de regio Wageningen kopen?
We willen een lokale brouwerij voor de lokale markt zijn. Dat betekent dat we graag met lokale producten, leveranciers en winkeliers werken. Hierdoor kunnen we intensief contact met de verschillende verkooppunten en klanten onderhouden en het past ook bij onze ideeën over milieuvriendelijk ondernemen.
Dat gezegd hebbende komen we er niet onderuit om ook vanuit onze webshop naar de rest van Nederland te versturen.
Hoe zorgen jullie voor een constante smaak?
Voor kleine (en ook grote) brouwers geldt dat ieder brouwsel uniek is, er zullen altijd kleine smaak verschillen tussen brouwsels zijn. Brouwerij Wageningen is een kleine brouwerij en de kleine schaal en ambachtelijke werkwijze vergroten de kans op kleine smaak verschillen.
Om de smaakverschillen in het eindproduct te verkleinen mixen we verschillende brouwsels. Als een van de gemixte brouwsels in smaak verschilt zal dit verschil in het eindproduct kleiner zijn. Het kan dus voorkomen dat een bier een klein smaak verschil heeft, net als bij verschillende jaargangen van bijvoorbeeld een goede wijn.
Willen jullie ons goede doel sponsoren?
Nee, tenzij.
We zijn nog steeds een startende micro brouwerij en hebben beperkt budget om dingen weg te geven, wat we dus zo weinig mogelijk doen. Als er een samenwerking te vinden is, waarin we ook iets meer dan ‘naamsbekendheid’ terugkrijgen dan zijn we zeker geïnteresseerd!
Hebben jullie glutenvrij bier?
We maken helaas nog geen glutenvrij bier in verband met de extra kosten en regels die dat met zich meebrengt.
In onze brewpub staan wel enkele glutenvrije bieren van andere brouwerijen op de menukaart.
Kunnen jullie bieren goed bewaard worden?
De houdbaarheid van onze bieren staat vermeld op de etiketten. De aangegeven houdbaarheid is voornamelijk afhankelijk van het biertype. Op een bier met een uitbundig hoparoma zullen we bijvoorbeeld een kortere houdbaarheid aangeven omdat het hoparoma minder stabiel is en de smaak van het bier na een half jaar anders zal worden dan dat we bedoeld hadden. Dat betekent niet dat het bier na die tijd bedorven of vies wordt maar het zal door de tijd heen langzaam een ander bier worden dan dat wij in gedachten hadden.
In de toekomst zullen we vast bieren ontwikkelen die geschikt zijn om langer te bewaren, toch blijft onze mening over het bewaren van bier over het algemeen: bier is niet om te bewaren maar om lekker op te drinken.
Overigens kun je een gekochte fles het beste wel een paar dagen laten rusten voordat je hem opent. Een fles kan onderweg naar huis best wel geschud worden en enige rust zorgt ervoor dat sediment een beetje zakt en het bier niet al te onstuimig is
Kan ik etiketten of viltjes van jullie producten ontvangen?
Helaas kunnen we niet op verzoeken voor het opsturen van etiketten of viltjes ingaan.
Jullie bestaan al 10 jaar maar ik had tot voor kort nog nooit van jullie gehoord, hoe kan dat eigenlijk?
Dit komt vaker voor en we snappen het zelf ook eigenlijk niet zo goed. We zijn zelf best wel druk met het maken van lekker bier en zorgen dat alles in goede banen wordt geleid in ons café. Daar komt bij dat we ook nog samenwerken met boeren voor lokale granen, een brouwzaal hebben die nog heel erg in ontwikkeling is.
Met al die werkzaamheden vergeten we wel eens dat we onze lekkere bieren ook van de daken moeten schreeuwen. De socials werken niet echt voor ons omdat we principieel geen geld willen besteden aan reclame bij die mega-bedrijven.
Daarom zijn we een nieuwsbrief met updates gaan rondsturen. Wil je ook af en toe een korte update met bierig nieuws uit de regio? Kort en bondige nieuwswaardige fragmenten. Wellicht is dit wél een leuke nieuwsbrief voor jou?