Als brouwerij kunnen we in heel veel aspecten rekening houden met het milieu en de omgeving en dat proberen wij ook zoveel mogelijk te doen. Lokaal ondernemen is niet altijd de makkelijkste of goedkoopste oplossing maar we hebben gezien dat er lokaal heel veel mooie en lekkere dingen te halen zijn en we merken dat onze klanten dit echt waarderen. Hieronder staan een aantal voorbeelden hiervan uitgewerkt.
Lokale basismout
Schitterende lokale gerstemout van stichting de Wageningse Korenschoof.
We zijn erg blij dat we met een schitterende lokale gerstemout kunnen werken van stichting de Wageningse Korenschoof.
Deze boeren wonen op de Wageningse Eng en in de zomer en het vroege najaar kun je daar de schitterende gerstevelden bewonderen. Het mouten gebeurd iets verder, bij Dingemans in Stabroek. Dit is de dichtstbijzijnde mouterij die nog een kleine moutvloer heeft zodat de gerst niet gepoold wordt met andere partijen. Deze mout is de basis voor ieder bier dat we brouwen, soms 100% soms minder omdat de speciaal mouten lastig lokaal te maken zijn.
Desondanks zijn we voor een aantal speciaalmouten steeds vaker aan het samenwerken met Vloermouterij Masterveld in Winterswijk waar we bijvoorbeeld ook kleinere hoeveelheden mout kunnen laten roosteren.
Ons restproduct
Onze grootste bijproduct is bierbostel.
Deze moutresten dienen bijvoorbeeld als varkensvoer voor de Stadsvarkens in Ede. Voor de varkens is dit gezond en het is ook een traktatie want ze maken er bijna ruzie om! Sinds 2017 maakt Bakkerij Robin heerlijk bierbostel brood met onze moutrestsen. Dit brood is ook verkrijgbaar in onze brewpub.
Sinds 2022 worden de moutresten gebruikt door Bakkerijgrondstof waar het samen met de niet-verkochte broden van 40 kleine bakkerijen wordt verwerkt tot mooie, echte zuurdesem broden.
Een echte bierfiets. Voor de lokale bezorgingen hebben we, in samenwerking met de lokale fietsenmaker Atelier van Corven, een bakfiets ontworpen. Deze stoere fiets is stevig genoeg voor een grote voorraad bier en als we even de kans krijgen zie je ons op deze fiets door ons stadje rondrijden. Ook de moutresten rijden we op deze fiets naar de (eerder genoemde) boerderij. Regionale bierfestivals bezoeken we ook met deze fiets, maar dan met de biertap erop!
Lokaal ondernemen in onze Stadsbrouwerij
Wij nemen het lokaal ondernemen serieus en merken dat onze klanten dit waarderen. Het gebruiken van lokale grondstoffen is onderdeel van ons verhaal en voor ons essentieel.
Onze bewuste keuzes zijn echter niet direct zichtbaar en daarom hebben we ons aangesloten bij twee lokale labels:
Erkend Veluws Streekproduct. Dit onafhankelijk keurmerk staat voor streekproducten die op een maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap. We herkennen ons met name in de onderstaande aspecten, waar we veel waarde aan hechten en waar we al sinds de beginjaren actief mee bezig zijn.
Streekwaar is een heldere en transparant collectief van lokale voedselproducenten in de omgeving van Wageningen met duidelijke waarden. Binnen dit collectief ontstaan wekelijks verrassend leuke nieuwe samenwerkingen.
Zie ook het hoofdstukje hieronder over onze brewpub. Daar zijn de keuzes voor lokaal ondernemen iets lastiger.
Samenwerking met opleidingen
Vanuit de brouwerij werken we regelmatig samen met lokale opleidingen.
Met het Technasium van middelbare school Het Streek Ede hebben we de hergebruik mogelijkheden van bierbostel onderzocht. De basisschool Kardinaal Alfrinkschool is langs geweest voor een project over lokale voedselproductenten.
Met de WUR hebben we regelmatig samenwerkingen vanuit onze brewpub en brouwerij.
Die samenwerkingen gaan bijvoorbeeld over een onderzoeken naar de mogelijkheden om bierbostel te gebruiken voor het kweken van paddenstoelen.
Ook is onze Proeverij & Rondleiding opgenomen in twee leergangen van Universiteit Wageningen? De studenten doen mee aan een veldexcursie langs de akkers waar onze gerst geteeld met aansluitend een proeverij van de bieren die daarmee gebrouwen worden waarbij we discussies voeren over de lokale economie en in welke aspecten dat meerwaarde oplevert.
Deze proeverijen gaan dan dus vooral over lokaal en circulair ondernemen, onderwerpen waar we tijdens onze rondleiding uitgebreid op kunnen ingaan.
Lokaal ondernemen in onze Brewpub
Ook in onze brewpub Cafe Rad van Wageningen werken we zoveel mogelijk lokaal, echter niet alles is hier lokaal.
Naast onze eigen bieren schenken we ook best veel bieren van andere kleine brouwerijen in Nederland, Europa en zelfs verder weg. Die brouwerijen zijn bijna allemaal minder lokaal georiënteerd en ook minder bewust bezig met verantwoord ondernemen. Onze koffie komt bijvoorbeeld van een kleine koffiebranderij in Velp maar die koffiebonen komen natuurlijk niet uit onze streek.
Tegelijk grijpen we iedere mogelijkheid aan om waar mogelijk de lokale producten te serveren. Op het kazerneterrein in Ede kweekt Urban Funghi heerlijke oesterzwammen die in onze keuken omgetoverd in heerlijke vegan bitterballen, een ware hit in Wageningen. Deze lokale samenwerking staat standaard bij ons op de kaart. Het hele jaar door een echte cider op de tap, uit het Gooi of de Betuwe. Elke keer als er een passend lokaal initiatief is dan doen we ons best om dat een mooi plekje te geven bij ons op de kaart.
Brouwerij lokaal gebouwd
Lokaal ondernemen stopt niet met het gebruik van lokale grondstoffen. Naast Lokale grondstoffen hebben we onze brouwinstallatie zoveel mogelijk in Nederland en België laten bouwen .
Onze brouwerij is gebouwd rondom een maisch-persfilter. Voor de brouwerij wereld een relatief nieuwe technologie, van iets meer meer dan een eeuw oud. De bekendste fabrikant is Meura uit België en dat is waar ons Maisch persfilter vandaan komt.
Nederland heeft een grote industrie van ketelbouwers, voor onze zuivel industrie. Brouwketels en vergistingstanks verschillen in de basis niet zo heel veel van zuiveltanks dus wij hebben onze brouwketels en vergistingstanks gewoon in Nederland laten bouwen.
Onze pompen, dé werkpaarden van de brouwerij, komen weer uit België.